Един тоалет никога не е завършен без ефектни аксесоари като бижутата. Както останалите дрехи, така и бижутата се съчетават помежду си и за да изглеждат добре, трябва да се съобразяваме с някои правила.
В никакъв случай не носете пръстени на повече от 3 пръста и за двете ви ръце. Прекаляването с бройката на пръстените, освен че отдавана излезе от мода, защото е грозно, е и ужасно неудобно.
Основно правило при бижутата е и съобразяването с тяхната пищност. През последната година модерни станаха по-ярките и големи аксесоари, но това не означава, че трябва са се отрупаме с тях.
Колиетата по принцип се съчетават с пръстените, а гривните с обиците. Никога не носете големи и ярки колиета, гривни, пръстени и обици заедно.
Когато колието е по-масивно, гривни не трябва да се носят, а обиците трябва да са по-нежни и почти незабележими. Не носете едновременно масивно и ярко колие с масивни и ярки гривни, защото по този начин визията ви изглежда претрупана.
Акцентът при бижутата трябва да пада само на едно място, така че ако ще носите пищно колие, обиците трябва да са много семпли, както и пръстените, защото в противен случай ще заприличате на коледна елха.
Ако искате на поставите няколко гривни върху ръцете си, не носете и колие, но пък може да изберете красиви и масивни обици.

Пластмасовите бижута са за деца и тийнейджъри. Зрелите жени трябва да избират по-елегантни и класни бижута. Среброто е най-препоръчваният метал, защото може да се носи както в ежедневието, така и при официални поводи.
Важно е също аксесоарите върху вас да се обединени от общ елемент, независимо дали е цвете, камък или определена фигура.
Именно заради това се предлагат комплекти от бижута, за да не се налага да търсим подходящото съчетание.
Нужно е също да се съобразявате с формата на косата и лицето си. Например едни масивни и пищно украсени обици биха изглеждали смешно върху малко и нежно лице, както и при жени с къса коса.